Je lavendel is uitgebloeid, wat nu? Gooi na het snoeien de bloemen in ieder geval niet zomaar bij het afval, want je kunt ze nog voor verschillende projecten gebruiken. Met takjes gedroogde lavendel kun je bijvoorbeeld zelf scrub, geurzakjes en lavendelolie maken of je duikt de keuken in voor thee en zelfgemaakt lavendelijs.

In dit artikel vind je een paar van mijn favoriete recepten en ideeën met gedroogde lavendel. Voor de niet-eetbare toepassingen kun je iedere soort lavendel gebruiken die je kunt vinden. In de recepten voor in de keuken heb je lavendel nodig die voor consumptie is gekweekt (Echte lavendel, Lavandula angustifolia), zodat je zeker weet dat je geen schadelijke bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt.

Lavendel drogen

Lavendel kun je in principe gewoon laten drogen aan de plant. Zodra de takjes bruin worden, kun je ze snoeien en direct gebruiken. Als je het idee hebt dat de bloemen nog niet helemaal droog zijn, kun je de lavendel ondersteboven te drogen hangen. Je kunt de stengels natuurlijk laten hangen als droogboeket, maar je kunt ook de losse bloemetjes gebruiken in een van de volgende recepten.

Lavendelscrub

Een van de gemakkelijkste dingen die je van lavendel kunt maken is lavendelscrub. Je hoeft alleen onderstaande ingrediënten te mengen in een kom tot je de gewenste substantie hebt.

  • 250 gram (kristal)suiker of zout
  • 100 gram (zonnebloem)olie
  • 5 gram gedroogde lavendel

Als je kristalsuiker wat te grof vind voor op je huid, kun je ook zout gebruiken. Dit heeft een fijnere korrel en bovendien weet je zeker dat het niet gaat plakken zodra het nat wordt. Je zelfgemaakte lavendelscrub is drie maanden houdbaar.

Lavendelolie

Voor lavendelolie heb je twee voor de hand liggende ingrediënten nodig: lavendel en olie. Welke olie je kiest, maakt niet zoveel uit, zolang het maar geurloos is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan olijfolie, zonnebloemolie of amandelolie. Doe dit met veertig gram gedroogde lavendel in een luchtdichte pot en laat het drie tot zes weken op een zonnige plek staan. Lavendelolie is een aantal maanden houdbaar en je kunt de olie ook gebruiken om lavendelzalf te maken.

Geurzakjes

Zelfs als het gedroogd is verspreidt lavendel een heerlijke geur. Je kunt afgesnoeide takken dus heel goed gebruiken om geurzakjes te maken. Haal hiervoor alle bloemen van de stelen en stop deze in zakjes. Ik heb hiervoor lege theezakjes gebruikt. Het is even een monnikenwerk, maar vervolgens kun je nog maandenlang nagenieten van die heerlijke lavendelgeur. Stop ze bijvoorbeeld in je kledingkast, stofzuiger of in de luchtroosters van. jeautoAls het aroma na verloop van tijd verdwijnt, kun je het zakje even door elkaar schudden.

Thee

Wil je de lavendel liever drinken in plaats van weghangen in je kast? Maak dan thee of ijsthee van lavendel! Let er wel op dat je onbespoten bloemen gebruikt. Zelf lavendelthee maken kan zowel met verse als gedroogde bloemen. Je kunt daarnaast ook andere kruiden toevoegen, zoals gember, kurkuma, munt, rozemarijn of kamille. Als je de smaak te sterk vindt, kun je wat honing of gember toevoegen.

Lavendelijs

Een van mijn favoriete recepten met gedroogde lavendel is lavendelijs. Wij aten dit voor het eerst in Frankrijk, maar je kunt dit thuis ook gemakkelijk maken. Het enige wat je nodig hebt is gecondenseerde melk, slagroom en vier eetlepels gedroogde lavendelbloemetjes. Op onze website Frankrijk Puur staat het recept voor zelfgemaakt lavendelijs.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en ik droom van een grote tuin, met wilde bloemen, veel planten en een eigen moestuin. Tot die tijd leef ik mij uit op twee kleine balkons en een groot aantal kamerplanten en stekjes. Op Overal Tuinieren laat ik zien dat je met balkontuinieren, stekken en planten verzorgen je eigen stukje natuur kunt creëren, ook op driehoog! Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@overaltuinieren.nl!

Mijn tips voor planten en tuinierproducten

Waar ben je naar op zoek?

- Kamerplanten, bloempotten, moestuin en tuinartikelen
- Stijlvolle bloempotten, kweekkastjes en zaaibenodigdheden
- Groot aanbod kamerplanten, tuinplanten en de Groene Kneusjes Box
- Inspiratie voor een sfeervolle tuin of balkon

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kruiden