Plantengeluk kun je delen! En dat veel mensen dat ook vinden, zie je aan de opkomst van de plantenbieb (Vlaams: plantenbib) en het plantenasiel. In Nederland en België vind je steeds meer plekken waar je planten, stekjes en zaden kunt ruilen, doneren of adopteren. In dit handige overzicht vind je gemakkelijk een plantenbieb of plantenasiel bij jou in de buurt.

Wat is een plantenbieb?

Misschien ken je het fenomeen Little Free Library wel, kastjes met boeken die mensen bijvoorbeeld voor hun huis plaatsen. Een plantenbieb is net zoiets, alleen dan voor planten. De laatste tijd wordt het steeds populairder en op steeds meer plekken in Nederland en België vind je dan ook een plantenbieb. Misschien ook wel bij jou in de buurt! Kijk dus snel verder in het overzicht dat ik op Overal Tuinieren gemaakt heb. En anders is het misschien een leuk idee om er zelf een te beginnen?

Welke locaties staan er in dit overzicht?

In dit overzicht vind je voornamelijk plekken waar je gratis planten kunt ruilen of doneren, zoals een plantenbieb, ruilkast of stekjeskast. Daarnaast zijn er ook steeds meer plantenasiels in Nederland en België. In een Plantenasiel kun je over het algemeen planten achterlaten waar je niet meer voor wil of kunt zorgen en tegen een kleine vergoeding een tweedehands plant adopteren. Omdat de namen van Plantenbieb en Plantenasiel soms door elkaar worden gebruikt, staan er ook betaalde asiels in dit overzicht. Alle locaties op de kaart zijn fysiek te bezoeken.

Hoe werkt een plantenbieb of -asiel?

Zoveel bibliotheken, zoveel afspraken. Sommige locaties zijn alleen op vaste dagen geopend, bij anderen kun je vierentwintig uur per dag een plant ophalen. Neem altijd even een kijkje op de website van de betreffende locatie voor meer informatie over openingstijden en regels. Sommige plantenbibliotheken en -asiels vragen een donatie om potgrond en dergelijke te kopen. Als een donatie verplicht is staat de locatie als ‘Betaald’ aangemerkt. In de zoekfunctie kun je aangeven of je alleen gratis of ook betaalde locaties wil terugvinden.

Plantenbieb of -asiel toevoegen?

Mis je een plantenbieb of plantenasiel? Of wil je je eigen plantenbieb opgeven? Als je mij het adres stuurt kan ik de locatie toevoegen aan het overzicht. Zie je informatie die niet klopt, laat het dan ook gerust weten.

   Marita
   Hoi! Ik ben Marita en ik droom van een grote tuin, met wilde bloemen, veel planten en een eigen moestuin. Tot die tijd leef ik mij uit op twee kleine balkons en een groot aantal kamerplanten en stekjes. Op Overal Tuinieren laat ik zien dat je met balkontuinieren, stekken en planten verzorgen je eigen stukje natuur kunt creëren, ook op driehoog! Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@overaltuinieren.nl!

   Mijn tips voor planten en tuinierproducten

   Waar ben je naar op zoek?

   - Kamerplanten, bloempotten, moestuin en tuinartikelen
   - Stijlvolle bloempotten, kweekkastjes en zaaibenodigdheden
   - Groot aanbod kamerplanten, tuinplanten en de Groene Kneusjes Box
   - Inspiratie voor een sfeervolle tuin of balkon

   Dit vind je misschien ook leuk

   Laat een reactie achter

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Meer in Tuintips