Kort maar krachtig, zo zou je de bloei van de lupine (Lupinus) kunnen beschrijven. Deze plant bloeit in mei of juni een aantal weken met felgekleurde bloemkaarsen. Lupines zijn ook heel geschikt om je balkon extra kleur te geven. Hieronder lees je over de verzorging van lupine in een pot kunt en hoe je de zaden kunt oogsten, zodat je jaar in jaar uit je eigen lupines kunt zaaien.

Er bestaan bijna tweehonderd soorten lupinen, waarvan het grootste gedeelte voorkomt in Noord- en Zuid-Amerika. Vanaf de negentiende eeuw komt de plant ook in Europa in het wild voor en inmiddels zie je ze ook in tuinen en op balkons terug.

Standplaats en verzorging

Lupines in pot hebben geen bijzondere verzorging nodig. Ze houden van een ruime pot en een zonnige standplaats, maar ook op ons balkon op het oosten doet hij het goed. Uitgebloeide bladeren kun je direct verwijderen. Slakken zijn helaas ook gek op deze fleurige planten en het malse blad, dus zorg dat ze daar niet gemakkelijk bij kunnen komen.

Bloei

Lupines pronken in het voorjaar of in de zomer met spectaculaire bloemtoortsen. Onze lupine bloeide dit jaar vier weken, de hele maand mei. Zodra de plant begint met het produceren van zaaddozen, stopt hij met het maken van nieuwe bloemknoppen.

Uitgebloeide lupines

Helaas komt er een moment dat die prachtige kaarsen zijn uitgebloeid. Je hebt dan twee opties: de bloemen wegknippen, of wachten tot je zaden kunt oogsten.

Als je de bloemen direct wegknipt, kan je plant zijn energie steken in een tweede bloei in augustus. Zorg dat je kaarsen geen kans krijgen om zaaddozen te ontwikkelen, want dan stoppen je lupines met het aanleggen van nieuwe bloemknoppen. Doe dit zelfs als bovenin nog niet alle bloemen zijn opengegaan. Je kunt de lupine afknippen net onder de bloem.

Zaden van lupine zaaien

Als je lupine wil zaaien, heb je de zaaddozen aan de uitgebloeide kaarsen nodig. Als ze bruin of zwart zijn, kun je de lupinezaden oogsten. Knip een hele stengel af en hang hem te drogen. Wikkel er eventueel een krant of omheen, zodat bij openspringende peulen niet alle zaadjes in het rond vliegen. Je kunt de bruine peultjes ook van de stengel halen en laten drogen tot ze zwart zijn, of de stengel direct op een plek in je tuin leggen waar je de nieuwe lupine wilt hebben. De natuur doet dan zelf zijn werk. Je kunt de zaden direct zaaien, of binnen voorzaaien. Wanneer je de zaden voor het zaaien een halve dag laat voorweken in lauw water, zullen ze sneller ontkiemen.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en ik droom van een grote tuin, met wilde bloemen, veel planten en een eigen moestuin. Tot die tijd leef ik mij uit op twee kleine balkons en een groot aantal kamerplanten en stekjes. Op Overal Tuinieren laat ik zien dat je met balkontuinieren, stekken en planten verzorgen je eigen stukje natuur kunt creëren, ook op driehoog! Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@overaltuinieren.nl!

Mijn tips voor planten en tuinierproducten

Waar ben je naar op zoek?

- Kamerplanten, bloempotten, moestuin en tuinartikelen
- Stijlvolle bloempotten, kweekkastjes en zaaibenodigdheden
- Groot aanbod kamerplanten, tuinplanten en de Groene Kneusjes Box
- Inspiratie voor een sfeervolle tuin of balkon

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *