Onze Lipstickplant groeit hard en is regelmatig toe aan een goede knipbeurt. Gelukkig hoef je de afgeknipte stengels niet weg te gooien, want je kunt ze gemakkelijk stekken in aarde. Wij hebben thuis een Lipstickplant Twister, maar andere soorten zoals de Rasta, Mona Lisa, Aphrolepis en Caroline kun je op precies dezelfde manier vermeerderen.

Bovenop onze kast staat een Lipstickplant (ook lippenstiftplant genoemd) en eens in de zoveel tijd is de plant zoveel gegroeid dat zijn bladeren mijn bureaublad raken. Dat is voor mij het moment om de schaar ter hand te nemen en stekjes af te knippen. Het stekken van een lipstickplant is heel gemakkelijk en bovendien stimuleer je hiermee de groei van de plant.

Stappenplan

Een lipstickplant vermeerderen is gemakkelijk, maar het kost even tijd. Reken op minimaal vier weken voordat je wortels ziet verschijnen.

  1. Knip van de onderkant van je plant een stuk van ongeveer tien tot vijftien centimeter. Het liefst neem je direct meerdere stekken, zodat je nieuwe plant direct wat voller is.
  2. Van de onderste vijf centimeter verwijder je alle bladeren.
  3. Hierna steek je de stekken direct in de aarde. Eventueel kun je ze in stekpoeder dopen om ze te beschermen tegen bacteriën.
  4. Mijn stekjes hebben zes weken op een redelijk donkere plek gestaan, maar toch wortels ontwikkeld. Waarschijnlijk gaat dit sneller als je de plant op een lichte plek neerzet.

Extra tips

De stekken van de lipstickplant zijn erg sterk. Zelfs als ze na een aantal weken nog geen wortels hebben ontwikkeld, blijven ze in de potgrond gewoon in leven. Maak je dus niet direct zorgen als je geen wortels ziet verschijnen, sommige stekken doen hier iets langer over.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en ik droom van een grote tuin, met wilde bloemen, veel planten en een eigen moestuin. Tot die tijd leef ik mij uit op twee kleine balkons en een groot aantal kamerplanten en stekjes. Op Overal Tuinieren laat ik zien dat je met balkontuinieren, stekken en planten verzorgen je eigen stukje natuur kunt creëren, ook op driehoog! Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@overaltuinieren.nl!

Mijn tips voor planten en tuinierproducten

Waar ben je naar op zoek?

- Kamerplanten, bloempotten, moestuin en tuinartikelen
- Stijlvolle bloempotten, kweekkastjes en zaaibenodigdheden
- Groot aanbod kamerplanten, tuinplanten en de Groene Kneusjes Box
- Inspiratie voor een sfeervolle tuin of balkon

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Stekken